Januari staat voor de deur, en wat is een beter moment om met een schone lei te beginnen dan het nieuwe jaar? Zo heb ik me verdiept in de KonMari-methode. Deze is bij velen al bekend, maar het was voor mij de eerste keer dat ik deze toepaste. Het was tijd om me te ontdoen van alles wat mijn huis - en daarmee mijn hoofd - onnodig vol maakte. Kortom, het brengt rust en ruimte! Kan jij dit ook gebruiken? Lees dan verder om te ontdekken hoe je het aanpakt!
Spullen en nog meer spullen
We hebben allemaal de neiging om, bijna ongemerkt, steeds meer kleine dingen aan onze leefruimtes toe te voegen. Dit is een stille gewoonte die onze omgeving langzaam maar zeker voller maakt, ook wel 'verzamelblindheid' genoemd. Iets wat bij mij - gelukkig niet in alle ruimtes - ook wel gebeurde.
Door met aandacht te ontspullen, doorbreken we deze onzichtbare cyclus. We nemen de regie over ons huis weer in handen. Dit gaat verder dan alleen zorgen voor een 'Instagrammable' interieur; het gaat om het creëren van ruimtes die zowel mooi als praktisch zijn. Ruimtes die ons rust en vrede brengen, elke keer als we de kamer binnenlopen. Het is een kleine verandering met een groot effect op hoe we ons voelen in ons eigen huis.
Behoud alleen die items die vreugde brengen. Dat leidt tot meer dankbaarheid en waardering voor wat we hebben.
De filosofie van KonMari
De kern van de KonMari-methode is eenvoudig: behoud alleen die items die vreugde brengen. Het vraagt ons elk voorwerp in ons huis in de hand te nemen en ons af te vragen of het vreugde brengt. Als het antwoord nee is, is het tijd om het item dankbaar los te laten. Deze aanpak gaat verder dan traditionele opruimmethodes en leidt tot meer dankbaarheid en waardering voor wat we hebben.
Een opgeruimde ruimte, een opgeruimde geest
Een opgeruimde ruimte zorgt voor een heldere geest. Rommel kan leiden tot stress en afleiding, terwijl een ontspulde omgeving bijdraagt aan een rustiger en meer gefocuste levensstijl. Het verminderen van fysieke rommel bevordert mentale helderheid. Door je te omringen met alleen vreugde brengende of nuttige items, waardeer je wat je hebt meer, en dit vermindert de drang naar steeds meer spullen. Een overvol huis kan overweldigend aanvoelen; door ruimte te creëren in je huis, maak je ook ruimte in je leven voor nieuwe ervaringen, hobby's en ademruimte.
Hoe pak je het aan?
Het ontspullen van je huis volgens de KonMari-methode is een proces dat gericht is op het creëren van een ruimte die zowel fysiek als mentaal bevrijdend is. Houd tijdens elke stap het 'Sparks Joy'-principe in gedachten, waarmee je elk item op vreugde beoordeelt en het laat gaan als het deze niet brengt, als dank voor de dienst of herinneringen die het vertegenwoordigt. Dit principe helpt je niet alleen om te ontspullen, maar ook om een diepere waardering te ontwikkelen voor de items die je kiest om te behouden.
Begin met kleding: start je ontspulproces met je garderobe. Sorteer al je kledingstukken en bepaal wat je behoudt en wat niet. Dit is een relatief eenvoudige categorie om mee te beginnen en helpt je besluitvaardigheid te ontwikkelen.
Ga verder met boeken: laat het 'Sparks Joy'-principe je gids zijn bij het kiezen van de boeken die je echt koestert en die je nog eens zou willen lezen. Gelukkig ben ik niet iemand met een enorme bibliotheek, dus dit onderdeel was snel klaar.
Papierwerk aanpakken: organiseer vervolgens je papierwerk. Dit kan variëren van belangrijke documenten tot oude notities. Het doel is om alleen te houden wat essentieel en geordend is. En wow, wat heeft dit legere kasten opgeleverd! Stapels papieren van oude huizen en andere zaken die ik lang bewaard had maar eigenlijk niet meer nodig had, gingen allemaal de papierbak in. Dit gaf een heerlijk gevoel!
Sorteer Komono (diversen): dit omvat alles van keukengerei tot elektronica en hobbyartikelen. Ik ben begonnen met de speelkamer. Met kinderen in huis stapelen tekeningen en speelgoed zich snel op. Veel speelgoed spelen ze niet eens mee; tekeningen zijn zorgvuldig uitgezocht. Het was een uitdaging, maar door elk item kritisch te beoordelen, kon ik veel opruimen. Ook ons opslaghok was een hele klus... Daar liggen spullen als skikleding, fotoalbums, een oude naaimachine, kerstspullen, koffers. Een echte opslag dus. Uiteraard gebruik je veel van deze spullen opnieuw, dus veel heb ik niet weggedaan. Maar ook hier lagen speelgoed en ordnermappen met oude papieren. Die spullen zijn goed nagekeken, waardoor er toch wat meer loopruimte gecreëerd is!
Eindig met sentimentele items: dit is de meest uitdagende categorie. Bewaar items die oprechte vreugde en mooie herinneringen brengen, en laat los wat dat niet (meer) doet. In elke ruimte ben ik wel spullen tegengekomen waar sentiment achter zit. Maar vaak zitten herinneringen ook in je hoofd en hoef je niet per se het voorwerp te hebben om hieraan terug te denken. Dus ik geloof dat ik hierin wel geslaagd ben.
Implementeer opbergmethoden: vind voor elk overgebleven item een specifieke en respectvolle plek in je huis. Dit helpt om orde en rust te creëren. Check! Ik heb heel wat mandjes en bakjes gekocht om alles te ordenen. Superfijn, want het maakt het ook een stuk overzichtelijker.
Onderhoud waardering en respect: onderhoud een respectvolle relatie met je spullen. Dit betekent dat je ze goed verzorgt en een passende plek in je huis geeft. De spullen die er nu nog staan, waardeer ik echt meer. Gek hoe dit werkt.
Check-ups: onthoud dat ontspullen volgens KonMari een voortdurend proces is. Houd je huis regelmatig tegen het licht om ervoor te zorgen dat het een weerspiegeling blijft van wie je bent. Dit betekent dat je periodiek door je spullen gaat om te zien of ze nog steeds relevant zijn voor je huidige levensstijl en vreugde brengen. Mensen veranderen en groeien, en het is normaal dat onze bezittingen dit ook weerspiegelen. Door regelmatig te herzien wat je hebt, kun je voorkomen dat je huis opnieuw vol raakt met items die niet langer passen bij wie je bent of wilt zijn.
Duurzaamheid in het ontspulproces
Duurzaamheid is een belangrijk aspect van de KonMari-methode. Want wat doe je met de items die je besluit niet te houden en hoe ga je om met aankopen die je in de toekomst wil doen?
Wees bedachtzaam bij het wegdoen van items: wanneer je besluit om spullen weg te doen die geen vreugde meer brengen, is het belangrijk om na te denken over milieuvriendelijke manieren om ze te verwijderen. Overweeg om ze te doneren aan kringloopwinkels of verkoop ze online. Dit is niet alleen een mooie kans om anderen te helpen, maar het helpt ook om de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat te verminderen.
Mindful aankopen: om toekomstige rommel in je huis te voorkomen, is het essentieel om bewuster en doelgerichter aankopen te doen. Dit betekent dat je een pauze neemt om na te denken voordat je iets nieuws koopt. Vraag jezelf af: is dit item echt nodig? Zal het vreugde brengen? Voegt het duurzame waarde toe aan mijn leven? Door deze vragen te stellen, vermijd je impulsieve aankopen en houd je de hoeveelheid onnodige spullen in je huis beperkt.
Conclusie: Een levensstijl van minder en beter
Door de KonMari-methode toe te passen, heb ik een levensstijl van minder maar betekenisvollere items omarmd. Het nieuwe jaar begint voor mij met een opgeruimd huis en een opgeruimde geest, klaar voor wat er ook komt. Een fijn en mooi 2024 gewenst!
Comments